Kantory vždycky zajímaly Vaše názory, připomínky, přání...

Máte nějaké? Sem s nimi:

CO MÁTE NA SRDCI:

Datum: 24.05.2017

Vložil: Honza

Titulek: Re: k té polemice

Ahoj Jirko,
mluvíš nám z duše. Nejdůležitější je nestagnovat, jít dál svou cestou a hrát si hlavně pro radost. Díky a měj se krásně!

Datum: 21.05.2017

Vložil: Jana Dvořáková - Lesná

Titulek: Hraje Vám to bezvadně!

Milí Kantoři, pocházím také z Olomouce, jako Laďa, i když teď žiji už dlouho v Poděbradech. Vůbec nechci polemizovat se svým "předřečníkem". Na své názory má právo, mně se také dost kapel a hudebních stylů nelíbí. Přesto jsem si nikdy netroufla soudit, když už se vyjadřuji, tak začínám slovy "podle mého názoru"... Považuji to za samozřejmý výraz úcty k práci těch, jejichž produkce se mi třeba nelíbí, ale líbí se mnoha jiným, protože jinak by ta kapela nebo ten styl dávno zanikly. Pán Vám také vytýká, že ho klamete tím, že se jmenujete Kantoři, stejně jako formace z 80. let, a argumentuje Spirituálem, kterému to ale toleruje, protože hraje pořád stejně. No, nevím. Stačí si pustit starou a současnou nahrávku SQ, abych to tvrzení vyvrátila. Ale vůbec to ani jim, ani Vám nemám za zlé - důležité pro mě je, že oni i vy hrajete stále výbornou muziku, ve Vašem případě osobitě upravené lidové písně, ať už jsou z Čech nebo z ciziny. Konkrétně Vaše irské a ukrajinské, které p. Laďa kritizuje, považuji já za NEJ. A k tomu názvu? U každého rozchodu muzikantů se dohodne, kdo bude pokračovat pod stejným názvem a kdo si založí novou skupinu - asopň v případě dvou kapel, se kterými jsem zpívala, to tak bylo, i když v jednom případě se to neobešlo bez hádek a truců. Důležité je, aby se ti, co nesou vlajku dál, nezpronevěřili charakteru muziky, kterou dělají, což se ve Vašem případě naprosto nestalo.
Když to trochu přeženu srovnám muziku se sportem: Sparta a Slávie existují pořád, i když se kádr mužstva mění rok co rok. U nich jde hlavně o to, aby nespadli z první ligy, i když i to se jim už povedlo. Vám ne. Vy jste pro mě extraligou stále, pouze jste možná trochu tápali (jak ale znám jen z nahlédnutí do Vaší historie) těsně po roce 1989. Dnes jste podle mého soudu v obdivuhodné kondici, což pozná každý soudný člověk při každém setkání s Vámi. Nesoudní to asi nepoznají nikdy, ale s těmi si hlavu nelámejte - nás je mnohem a mnohem víc! JDL

Datum: 21.05.2017

Titulek: Re: Hraje Vám to bezvadně!

Milá Janičko,
moc děkujeme za Váš názor. Nejdůležitější je, že kapela hraje, tvoří dál a neomílá stále dokola stejné písně. Druhá sestava Kantorů, kvůli které vznikla tato rozsáhlá polemika, trvala 15 let, kapela ale funguje 47. rok. To žádní Laďové nezmění, ani kdyby se snažili sebevíc. Je samozřejmé a přirozené, že za tu dlouhou dobu existence se občas šláplo i vedle, jak to v životě bývá.

Datum: 17.05.2017

Vložil: Laďa

Titulek: Staří Kantoři

Znovu se vracím ke čtyřem vinylovým deskám (které jsou dnes nesehnatelné) a výběru 25 let na CD. Skvělé nápady, krásné dvojhlasy, aranžmá vždy padnoucí na míru konkrétní písně a co oceňuju asi nejvíc, jsou kytarové aranže Miloše Dvořáčka. Jeho harmonizace s dvěma kytarami jsou nekonvenční a přitom působící přirozeně a ještě virtuozně zahrané. Je to genius. Nechápu, proč neexistují CD přepisy vinylových desek a zpěvníky...zkrátka nechápeme, co jsou skutečné hodnoty. Podobně jako skupina Heuréka - dnes naprosto zapomenutá. A dnešní Kantoři? To už není ono...

Vložil: Martina

Titulek: Re: Staří Kantoři

Mohla bych vědět, proč to není ono?
Stejně jako tehdy, když v kapele působili výborní manželé Dvořáčkovi, tak i dnes odvádíme na koncertech i na CD poctivou a muzikantsky precizní práci. Kapela se vyvíjí, lidé se mění, na koncertech zažíváme krásné chvíle souznění se stejně naladěnými posluchači! Za těch čtyřiadvacet let, kdy mám tu čest a možnost se učit od svého otce a spoluhráčů, jsem nezažilia koncert nebo akci, kdy bychom jako kapela takzvaně zklamali. Přijďte 31.5. na náš koncert do sálu Filharmonie....
Mějte hezké jarní dny.
Martina

Datum: 19.05.2017

Vložil: Lada

Titulek: Re: Re: Staří Kantoři

Odpovídám šířeji kapelníkovi, ale je to otázka vkusu. Nehodnotím, jestli je vaše práce precizní nebo ne, pouze říkám svůj názor na současnou podobu kapely ve srovnání s osmdesátými léty.
Laďa

Vložil: Jindra

Ahoj Laďo,
nevím, jak dlouho a jak hluboce sleduješ kapelu KANTOŘI. Já jsem se s jejími členy poprvé zahlédl v roce 1972 na Portě, kde jsem byl s kamarády ze skupiny Volupsije, totéž se opakovalo o pět let později, kdy si "moje" Volupsije, ale také "už skoro moji" Kantoři (jejich muzika se mi líbila na první poslech) z Olomouce odváželi Zlatou portu. Trochu víc mě ke Kantorům připoutal tehdejší konferenciérský kolega Mirek Kovářík, který s nimi jezdil, zatímco já to střídal dle potřeby agentur. Od něj jsem také dostal jednu kantorskou vinylku, kterou mám dodnes schovanou.
Po letech jsem se s Kantory setkal znovu, když jsem si pořídil chalupu a zjistil jsem, že zhruba 2 kilometry ode mě bydlí Honza Filip, kapelník STÁLE ŽIVÝCH Kantorů. Bylo to pro mě příjemné překvapení, protože jsem se, veden tím krutým "sejde z očí, sejde z mysli", domníval, že kapela dávno neexistuje.
Jenže ona existuje a hraje stále skvěle! Samozřejmě - její repertoár se celá ta léta vyvíjí (a řekl bych, že k lepšímu), vzhledem ke změnám v obsazení se trochu změnily i aranže, ale jedno zůstalo: perfektní muzikantské zvládání mnoha současných i historických nástrojů, precizní vokály a hlavně - spousta emocí, jež se přenášejí prostřednictvím viditelné i slyšitelné radosti z kumštu na posluchače, ať už v narvaných a skvěle se bavících sálech, či při poslechu bohaté kolekce CD a DVD. Nakonec ta parta svým nadšením strhla i mě, takže s ní často a rád spolupracuji všude, kde je jim moje maličkost co platná.
Jak už naznačila ve své odpovědi Martinka, Kantoři jsou hrdí na svoji historii, oceňují muziku svých předchůdců, ale život jde prostě dál. Kdyby nešel, nesklízel by Miloš úspěchy s Wabi Daňkem, Schovanky by byly ochuzeny o Lídu a za kapelou Kantoři by se dávno zavřela voda zapomnění. Ale ona se zaplať Pán Bůh nezavřela. Ostatně - kdybys byl na výročním koncertu k pětačtyřicátinám Kantorů, viděl bys, jak si to Lída užívá se současnými Kantory a oni s ní.
Prostě - Kantoři se s vinyly nevytratili - naopak - symbióza zkušeného matadora v čele a stejně zapáleného mládí kolem něj funguje báječně. Ostatně - současné složení brázdí jeviště už skoro celé čtvrtstoletí, což také o něčem svědčí.
Víš, Laďo - soudy bývají někdy ukvapené a ten tvůj řadím mezi ně, což možná pramení z nedostatku informací. Naznačuje to i tvé postesknutí, že "neexistují CD přepisy vinylových desek". Ony nejenže existují (zásluhou Supraphonu, kde jsou volně ke stažení na Supraphonline.cz), ale o jeden z nich se zasloužili i současní Kantoři, kteří vydali v reedici na CD titul Tam u Královýho Hradce.
Zkrátka a dobře - noví Kantoři na ty staré nežárlí, hlásí se k nim a berou je jako jednu z krásných etap své už 47-leté existence. Jdou ale dál. Mohu-li ti doporučit, pojď taky :-)

Vložil: Lada

Titulek: Re: Re: Staří Kantoři

Děkuji za vzpomínku Jindro, více v odpovědi kapelníkovi...To že existují přepisy do digitálu jsem zjistil až po napsání předchozího - ono je to totiž horká novinka (mimo vánoční album) a mám z ní velkou radost. Hned jsem si je zakoupil. Ovšem volně ke stažení - to jako u Supraphonu? Ten ti zadarmo nic nedá...Nevím, co s tím myslel...
zdraví
Laďa

Vložil: Jindra

Titulek: Re: Re: Re: Staří Kantoři

Laďo, hned první porevoluční vydavatelský počin Kantorů bylo CD The best of...25 let (vydal Panton), což byl výběr z vinylů, jímž se Kantoři přihlásili "k odkazu své historie", v roce 2012 pak kapela na vlastní náklady vydala reedici titulu Tam u Královýho Hradce, loni v listopadu Supraphon digitalizoval stará vánoční alba, letos v dubnu zbytek - tolik k "horkosti" novinky. Pojem "volně ke stažení" není totéž, co zadarmo, jak jsi to asi původně pochopil - zpracování něco stojí, jsou tam autorská práva atd., takže ten poplatek aspoň já beru jako samozřejmost. To jsem tím myslel...

Nazdar Laďo,
jsi asi z Moravy, viď, takže se některé věci na tu dálku asi přenášejí déle - nic ve zlém...
Druhá sestava Kantorů už je uzavřená 28 let, to je víc než čtvrt století. Tehdy to skončilo proto, že jsme v té sestavě přestali fungovat muzikantsky i lidsky, což se stává v každé partě, včetně těch muzikantských. Kdybychom tehdejší agónii prodlužovali, tak dnes Kantoři byli dávno neexistující. Zaplať Pán Bůh, kapela hraje i ve 47. roce a ohlas na naši současnou tvorbu je veskrze pozitivní, což nás nesmírně těší i zavazuje.
Byl jsi někdy během posledních 25 let na našem koncertě? Pokud ano, třeba jsme se netrefili do tvého vkusu - pak doporučuji poslouchat jiné kapely, tvému srdci bližší - nabídka je dnes nepřeberná. Pokud nás neznáš, přijď si nás poslechnout a pak suď.
Měj se hezky, Honza

Vyhledávání

Kontakt

Kapelník Kantorů: Mgr. JAN FILIP Manager: PhDr. Jindřich Honzík Dr. Jana Deyla 2102
504 01 Nový Bydžov
kapelník ..... +420 732 984 606 manager ..... +420 733 111 363

KANTOŘI

děkují za Vaše názory, za slova chvály i za přání ke kapelním výročím a těší se na shledání na koncertech nebo alespoň prostřednictvím svých CD a DVD.

A děkujeme i za připomínky, které nám pomáhají v naší práci. Naše 11. řadové album SVÍTÁNÍ vyšlo 7. 11. 2011 a slavnostně jsme ho pokřtili v pátek 11. 11. 2011 na koncertě v Jiráskově divadle v Novém Bydžově. Doufáme, že Vám tento počin udělal radost!!!  Dne 28.3. 2013 vyšlo naše vánoční DVD Kantoři v Betlémě. Je to výběr patnácti titulů z naší vánoční tvorby. Zatím poslední vánoční CD vyšlo 24. 10. 2016. Je to živě nahraný záznam adventního koncertu Dobrý večer Tobě. CD obsahuje 13 novinek, jednu píseň z minula a jeden přídavek. Dalším počinem je 13. řadové album, které vyšlo 12. 12. 2018. Jmenuje se Hej, sokoli! a obsahuje 13 písňových novinek, tentokrát hlavně z oblasti keltského folku. Nejnovějším přírůstkem v naší diskografii je 14. řadové album Budem zpívat dál, které vyšlo k jubileu 50 let Kantorů 7. 10 2020. Obsahuje opět 16 kapelních novinek. Ať se Vám líbí!